Τα αιθέρια έλαια είναι πυκνά εκχυλίσματα φυτών από διάφορα σημεία του όπως είναι τα άνθη, οι ρίζες και φύλλα του. Βοηθούν στην χαλάρωση και χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε θεραπείες σώματος.

Πριν τη χρήση κάλο είναι να γνωρίζουμε πως τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση. Δεν πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα και προορίζονται για εξωτερική χρήση, συνιστάται να δοκιμάζονται σε μια μικρή περιοχή για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα 6 πιο συχνά στη χρήση και πιο ευεργετικά είναι:

  1. Λεβάντα
  2. Χαμομήλι
  3. Τριαντάφυλλο
  4. Ύσσωπο
  5. Δυόσμο / Μέντα
  6. Βασιλικό

Πιο συγκεκριμένα…

Λεβάντα: είναι γνωστή για την ηρεμιστική της δράση μέσα από το μοναδικό της άρωμα. Χαλαρώνει όλο το σώμα και βοηθάει στον ύπνο. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά μειώνει το πρήξιμο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων.


Χαμομήλι:
διαθέτει και αυτό χαλαρωτικές ιδιότητες αλλά είναι γνωστό για την εξωτερική του χρήση σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων όπως φλεγμονές και έκζεμα.


Τριαντάφυλλο: το μοναδικό του άρωμα ηρεμεί και χαλαρώνει. Παράλληλα, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει χρησιμοποιείται και εξωτερικά σε περιπτώσεις ακμής και ως αντιγηραντικό παράγοντα.


Ύσσωπος:
χρησιμοποιείται εξωτερικά για τη μείωση των σημαδιών λόγω της επουλωτικής του δράσης, μειώνοντας παράλληλα φλεγμονές.


Δυόσμος/Μέντα:
χρησιμοποιείται εξωτερικά για ανακούφιση από μυϊκούς πόνους, ηλιακά εγκαύματα και κνησμό. Με εξαίρεση τη μέντα που μπορεί το άρωμά της να απωθήσει και ανεπιθύμητα έντομα.


Βασιλικός:
λόγω των αντιφλεγμονικών ιδιοτήτων του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ακμής.

Πηγή: https://www.healthline.com/health/essential-oils-find-the-right-one-for-you